Wat is hosting en welke webhost past bij jou?

Hosting of webhosting is de engelse term voor het beware van je website bestanden op een server. Die server kan je bekijken als een industriële computer. Meestal bevinden die zich in een ‘serverpark’, dit is een magazijn vol met servers…

Elke website staat dus ergens opgeslagen op een server. Dit is een fysieke computer waar de bestanden van je website opgeslagen staan. Deze server verbind surfers met je website. Bedrijven die servers aanbieden noemt men hosting providers.

Er zijn grote verschillen in de soorten webhosting, hun hostingpakketten. Niet alleen in de technologie van de server, ook in diensten die ze leveren. Het is soms moeilijk te kiezen met zoveel opties. Veel beginners gaan voor het goedkoopste hosting pakket of een bundel waar ze direct ook hun domeinnaam registeren bij diezelfde hosting provider. Ze zijn onder de indruk dat alle hosting opties een beetje hetzelfde zijn, of dat het niet zoveel uitmaaakt. Dat kan een kostelijke fout zijn.

Ben je op zoek naar een professionele website en wil je graag beter begrijpen wat er allemaal bij komt kijken om de juiste keuze te maken? Met dit artikel geven we je graag wat achtergrond informatie om daarna de juiste webhosting te kunnen kiezen.

Hoe werkt hosting?

Vooraleer we kunnen uitleggen hoe hosting werkt moet je weten wat een domeinnaam is.

Een domeinnaam is het adres van je website online, het is datgene wat de surfer intypt om naar jouw website te surfen. Zoals www.watsonwebstudio.com bijvoorbeeld.

Die domeinnaam is gelinkt aan bestanden en mappen op een server, bij je hosting provider. De server zorgt voor de bereikbaarheid van jouw bestanden.

Wanneer je als surfer dus naar je website bezoekt ga je dus als het ware naar het digitale adres, bijvoorbeeld www.mijnwebsite.be. Door dat adres te bezoeken met je browser stuur je een verzoek om die bestanden van jouw website te downloaden.

Je browser ’tekent’ als het ware je website in je browser venster. Om een website te tonen zijn er verschillende onderdelen nodig. Sommige websites vragen wel honderden zaken op, vaak ook op andere hosts, denk maar aan Facebook voor sociale berichten te tonen.

De belangrijkste elementen van je website zijn de website code enerzijds (bestanden zoals html, css, php en js) en alle inhoud: teksten, afbeeldingen, pdf’s, etc.

De hostingprovider voorziet dus ruimte waarop jij jouw website bestanden kan opslaan en gaat om met jouw dataverkeer.

Watson werkt samen met een ervaren systeembeheerder die zijn eigen servers heeft in een serverpark in Nederland. Snel, veilig en GDPR compliant.

Hoe starten met een nieuwe website en hosting?

Beginnen met een nieuwe website vergt eigenlijk drie stappen:

Registreer een domeinnaam

Zoals hierboven al vermeld. Een domein is het adres van je website. www.domeinnaam.be om u een voorbeeld te geven. De domeinnaam moet uniek zijn en dat is soms een hele opgave. Gelukkig zijn er tools om de beschikbaarheid van een domeinnaam na te gaan. Die zijn te vinden op de website van de meeste hostingproviders.

Stel je nameserver (DNS) in

De nameserver is de tussenpersoon die de website bezoekers naar de server stuurt. Het is hetgene dat jouw domeinnaam aan jouw fysieke bestanden linked. DNS staat voor Domain Name System. Hetzelfde bedrijf levert meestal de domeinnaam als DNS service, maar je kan kiezen om die op te splitsen en de DNS bij een ander bedrijf te doen.

Regel je WebHosting

Dit is de effectieve hardware voorzien waar je bestanden worden bijgehouden. Namelijk een deel schijfruimte op een server, meestal in een datacenter.

Beginnersfout

De meeste webhosting providers zullen producten aanbieden met zowel domeinnaam, nameserver als webhosting inbegrepen. Hier op toehappen is een beginnersfout. Je domeinnaam en nameserver bij hetzelfde bedrijf plaatsen is niet echt een probleem. Je domeinnaam kopen bij een andere partij dan je webhosting is erg belangrijk.

We hopen natuurlijk dat de samenwerking met jouw website host goed verloopt. Maar stel nu dat er problemen zijn en je wil verhuizen naar een andere dienst. Heb je je domeinnaam en nameserver elders is dit direct opgelost. Je veranderd de gegevens van je hosting in de DNS en klaar. De surfer wordt direct naar je nieuwe hosting gestuurd en je kan weer verder.

Staat je domeinnaam en nameserver bij hetzelfde bedrijf als je webhosting waar je wil vertrekken? Wel, laten we hopen dat ze het correct afhandelen. Ze hebben namelijk alle touwtjes in handen.

webhosting

Welke types hosting zijn er?

1. Gratis webhosting

Er zijn heel wat gratis webhosting services beschikbaar. Er zijn er zonder, maar de meeste voorzien advertenties op jouw site om die hosting te bekostigen. Dat ziet er niet echt professioneel uit natuurlijk.

Gratis webhostings brengen allemaal wel wat risico’s en beperkingen met zich mee. Het is aan jou om te beslissen of het deze risico’s waard is, maar als je je website serieus neemt, raden we je dit niet aan.

Wat zijn die risico’s?

Slechte serverprestaties

Gratis en kwaliteit gaan zelden samen. Om kosten te besparen gaan deze providers jouw website samen met duizenden en duizenden andere op een server proppen. Dat zorgt vaak voor een heel traag ladende website en veel downtime (tijd dat jouw website niet bereikbaar is).

Opslagcapaciteit is beperkt

Je bent bij gratis diensten altijd beperkt qua opslagcapaciteit. Als je website wat meer groeit bots je al snel op de limieten.

U bent niets waard als klant

Bij een plotselinge sluiting van de hosting, of een verandering in hun bussinessplan, kan het zijn dat de gratis hosting word stopgezet. Er zijn al heel veel gevallen geweest dat mensen hun website en account verwijderd is, zonder op voorhand de mensen in te lichten bvb.

Omdat uw hosting een gratis dienst levert, hebben ze namelijk geen enkele verplichting naar u toe, om u een goede dienst te leveren. Zowel qua prestaties, tot backups, tot de dienst garanderen voor een bepaalde periode. Ze hoeven u zelfs niet in te lichten als ze de dienst stopzetten.

Uw gegevens lekken

Zoals al gezegd, een gratis service heeft geen enkele verantwoordelijkheid naar u toe. Ze hoeven er dus helemaal niet voor te zorgen dat de server goed beveiligd is. Ze hoeven ook geen automatische back ups te nemen of updates te doen. Het gebeurd dus geregeld dat duizenden gebruikers hun usernames, paswoorden en emailadressen gelekt worden van hosts zoals deze.

2. Shared hosting

Shared hosting is perfect voor beginners. De meeste websites hosten op deze manier. Je website wordt opgeslagen op een server samen met meerdere websites. Ze delen allemaal hetzelfde hostingpakket. De server heeft namelijk bepaalde specificaties en die gaan dus allemaal hetzelfde zijn voor alle websites die erop staan. Je hebt op dat vlak dus weinig opties.

Maar aangezien de verschillende diensten die de server levert gedeeld worden over meerdere websites, zijn de kosten zeer laag. Dit maakt ze zeer geschikt voor beginnende projecten.

Het nadeel is dat als sommige van die andere websites op een bepaald moment een grote toename in verkeer ervaren, dit de snelheid van jouw website kan beïnvloeden. In de meeste gevallen echter, wordt dit pakket alleen genomen door website eigenaars die geen grote hoeveelheden web traffic hebben.

3. Dedicated hosting

Bij dedicated hosting voorziet uw web host een volledige server voor jouw website alleen. Je gaat dus geen server delen met anderen. Dat geeft je enorm veel controle over de specificaties en de beveiliging.

Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Het is dan ook de duurste optie die je kan nemen. Het gaat hier vooral voor website eigenaars met zeer hoge niveaus van traffic. Een hoog niveau van technische experise is nodig voor de installatie en het beheer van de server.

4. VPS hosting

VPS hosting is een beetje een compromis tussen shared en dedicated hosting. Het is ideaal voor gebruikers die wat meer controle wensen, maar geen hele server nodig hebben.

Hoe werkt het? Je website deelt nog steeds een fysieke server met andere websites. Je krijgt echter een bepaald stukje van die server toegewezen waarvoor aparte settings gelden dan voor de rest van de server. Je kan dus meer customisen en hebt over het algemeen ook meer opslagruimte als bij shared hosting.

VPS hostings kunnen geen enorm hoge verkeerspieken aan. Je website wordt nog steeds beïnvloed door het verkeer op andere sites op de server.

Wil je dus eigenlijk een dedicated hosting, maar heb je niet de technische skills of het budget om dit te verwezelijken? Dan is VPS iets voor jou.

5. Cloud hosting

Cloud hosting is momentell helemaal hip! Zonder te technisch te gaan. Het betekend dat verschillende computers samenwerken en hun resources delen om uw website bereikbaar te houden. In plaats van een server werkt het dus meer als een network.

Het grote voordeel hiervan is dat het enorm schaalbaar is. Je kan dat netwerk oneindig vergroten en de website eigenaar betaald dus alleen voor wat hij nodig heeft.

Cloud hosting

6. Unmanaged hosting

Bovenstaande opties zijn allemaal voorbeelden van managed hosting. Unmanaged hosting is een hosting plan zonder bijkomende diensten. Je krijgt een server met een operating system geïnstalleerd en daar blijft het ook bij. Het installeren van andere software bvb wordpress is de klant zijn verantwoordelijkheid. Zonder installatie zijn zelfs databases niet mogelijk.

Het hosting bedrijf heeft dus geen enkele verantwoordelijkheid en levert dus geen enkele dienst om jou bij te staan. Ben je dus geen expert, kies voor een managed hosting optie.

Wat bied een hosting provider nog meer?

Naast hosten zijn er altijd nog wat extra’s die een goede host aanbied. Let hier zeker op bij het kiezen van je webhosting of hostingpakket

→ e mailadressen

Afhankelijk van je hostingpakket kan je een e mailadres krijgen gelinked aan jouw domeinnaam. bvb naam@domeinnaam.be

Dit kan zeer handig zijn voor potentiële klanten om vertrouwen te hebben in jouw bedrijf. Een e mail krijgen met de naam van de website in schept altijd meer duidelijkheid. Andere hostingpakketten voorzien zelfs meerdere e mailadressen.

→ WordPress installation

80% van de websites wereldwijd worden gemaakt met wordpress als cms (content management system). Het is het meest toegankelijke systeem beschikbaar momenteel. De kans is dan ook groot dat je er zelf mee gaat werken, of dat het bedrijf dat je inhuurt ermee werkt. Het is ook gebruikelijk voor e commerce of het opzetten van een webshop. Het is dus meestal inbegrepen in elk goed hostingpakket.

Wordpress

→ Schijfruimte

Elke hostingprovider heeft zo zijn paketten en die bieden allemaal een bepaalde schijfruimte aan. Hoeveel ruimte je nodig hebt is afhankelijk van jouw noden, maar kies het niet te krap, je weet nooit hoe jouw website zal groeien in de toekomst.

→ FTP toegang

File transfer protocol (FTP) is een protocol dat uitwisseling van bestanden tussen computers vergemakkelijkt. Elke webhost heeft zijn eigen besturingssysteem. Wil je daarvanaf kan je met FTP hetzelfde gebruiken over al jouw websites. FTP laat ook toe om grote hoeveelheden bestanden in één keer up te loaden. Dit is niet altijd mogelijk via de online service van de provider.

→ SSL/TSL

Dit zorgt voor een goede beveiliging van jouw dataverkeer. In plaats van http:// gebruik je daarom https://

SSL/TSL

→ Back ups

Belangrijk dat er van jouw website regelmatig een back up genomen wordt. Websites leven en veranderen constant. Loopt er iets fout, gaat er iets kapot, teruggaan naar een recente versie is een pak minder arbeidsintensief dan van nul opnieuw beginnen.

Vraag hulp

Als je na dit artikel nog altijd geen idee hebt welk hostingpakket gepast voor jou, vraag dan hulp. Het is een zeer technische aangelegenheid. Het kiezen van de juiste hosting is echter zeer belangrijk voor jouw website of webshop. Het beïnvloed wel degelijk je omzet. Weten waar je moet op letten bij het kiezen is een must.

Goede webhosting bij de juiste host is dan ook een must om jouw producten te verkopen. Overweeg dus om een professional in te schakelen om jouw bij te staan.

Nog meer informatie nodig? Lees ook:

Hosting, waar moet je op letten?

Hosting: De terminologie uitgelegd.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
Hosting?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!